Masoniet behandelen

2015 is nog maar twee dagen jong en de eerste masoniet platen liggen alweer klaar. Ik heb twee platen van 30 bij 40 laten maken voor twee bijzondere projecten. In dit blog bericht beschrijf ik hoe je het beste masoniet kunt voorbehandelen.

masonietschuren

Stap 1: Schuur de platen
Ik heb ervoor gekozen om de gladde kant van het masoniet te gebruiken als ondergrond. Deze kant schuur je voordat je er een grondlaag op zet. De rechterplaat is onbehandeld en heeft nogal rafelige randen. De linkerplaat is geschuurd met korrel 100.

 

masoniet_gesso

Stap 2: Verf de platen met twee grondlagen gesso
Voor deze fase gebruik ik een platte kwast om de gesso aan te brengen op het paneel.

Stap 3: Schuur de platen nogmaals
Om een mooi resultaat te krijgen en alle onregelmatigheden te verwijderen is het aan te raden om de panelen masoniet nogmaals te schuren.

Stap 4: Breng nog twee lagen gesso aan
Om de panelen mooi dekkend te krijgen, gesso ik de platen nog twee keer. Laat te panelen drogen en schuur de platen nog 1 keer heel lichtjes.

 

Read More

Masoniet

Afgelopen week heb ik twee behoorlijke platen masoniet gehaald (122 bij 244). De één voor een groot project en de ander bedoeld om kleinere panelen van te zagen. Het schijnt dat masoniet een ideale drager is voor olieverf schilderijen. Vandaar dat ik mijn stilleven hier graag op wil proberen. Het was wel even zoeken, want zelfs de grote houthandels hier in de buurt verkochten geen Masoniet. Uiteindelijk dan toch maar richting Leeuwarden om twee platen op te halen.

(more…)

Read More