Review expositie ‘closer’ Tjalf Sparnaay

Deze man schildert mega goed! Afgelopen donderdag had ik de eer om zijn allereerste expositie in Nederland te mogen bewonderen ‘closer’. Tjalf Sparnaay is een autodidact met ongelooflijk veel talent. Hij is vooral bekend in Amerika. Hij verdient in Nederland veel meer erkenning, maar zoals veel kunstenaars (vroeger en nu) – lijkt Nederland dit niet of nauwelijks in te zien (lees: Alma Tadema).

Gelukkig kun je nog tot en met 6 april zijn werk bewonderen in museum de Fundatie in Zwolle.  Komt dat zien want het is ECHT de moeite waard. Voor mij was het interessant om te kijken of ik een beetje kan leren van zijn techniek. De schilderijen in real-life bewonderen voegt heel veel waarde toe aan de beleving.

Er zijn veel details die indruk op me hebben gemaakt. Hieronder een paar voorbeelden. *excuus voor de kwaliteit van de foto’s, ze zijn gemaakt met mijn telefoon. De beste kwaliteit vind je terug op de website van Tjalf Sparnaay.

tjalf_sparnaay

Wat zeg je? Was het museum nog niet klaar met uitpakken?
Wat je hier ziet is een vrijwel exacte kopie van een zelfportret van Rembrandt met er overheen geschilderd: een laag cellofaan. En dat prijskaartje: ik dacht echt dat iemand het erop geplakt had.. :)

 

2015-01-22 11.57.02

Een wazige foto, maar ik wilde hem hier toch even laten zien. Dat tapijt met die hobbels erin! Onmogelijk!

 

2015-01-22 12.09.32

Je begrijpt, dat als je nog niet geluncht hebt je van dit soort schilderijen behoorlijk trek krijgt ;)

 

tjalf_sparnaay_knikkers

Toen ik langs dit schilderij liep dacht ik beschadigingen te zien in het werk, maar het waren gelukkig de knikkers die beschadigd waren van het vele knikkeren. Bijzonder knap om dat vast te leggen in een schilderij.

 

draadjesvlees_gr

Ik keek alleen maar naar de sperziebonen in dit schilderij. Het kookvocht zat nog op de sperziebonen, soms zag ik de pitten heel licht door de boon heen schijnen en kon ik de textuur van de boon herkennen. Wauw…

Televisie portret

Hieronder nog een leuk televisie portret van Tjalf Sparnaay (Uit de tv-show van Ivo Niehe, je moet ervan houden..) Herkenbaar stukje: 1 aardappel is nog wel leuk, maar aardappel 2 en 3 wordt gewoon buffelen

PS: Hij schildert ook eten in plastic zakjes. Tjalf schildert plastic (het moeilijkste wat er is) echt waanzinnig goed!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>