Masoniet

Afgelopen week heb ik twee behoorlijke platen masoniet gehaald (122 bij 244). De één voor een groot project en de ander bedoeld om kleinere panelen van te zagen. Het schijnt dat masoniet een ideale drager is voor olieverf schilderijen. Vandaar dat ik mijn stilleven hier graag op wil proberen. Het was wel even zoeken, want zelfs de grote houthandels hier in de buurt verkochten geen Masoniet. Uiteindelijk dan toch maar richting Leeuwarden om twee platen op te halen.

Masoniet is een watervast hardboard dat op basis van olie is ‘vastgelijmd’. De platen bestaan uit samengeperste lange houtsnippers. In tegenstelling tot veel andere samengeperste panelen wordt bij de productie van masoniet geen harsen op basis van formaldehyde toegevoegd om de vezels te laten binden. Het is daarom ook milieuvriendelijk en duurzaam.

De platen hebben een gladde en een ruwe kant. De één schildert liever op de gladde kant en de ander liever op de ruwe. Wat het beste is weet ik niet, maar het lijkt me sowieso interessant om beide kanten eens te proberen. Je zou zeggen dat de ruwe kant beter is, omdat het verf hier beter op hecht, maar het neemt dan natuurlijk ook meer verf op. Ervaring met masoniet? Alle reacties zijn welkom. Ik houd jullie op de hoogte van de mijne!

3 thoughts on “Masoniet

 1. Volgens mijn informatie wordt er meestal aan de gladde zijde geschilderd. Maar dat heeft waarschijnlijk veel te maken met je manier van schilderen. Het patroon blijft in elk geval lang prominent aanwezig omdat het dieper is dan bij het meeste schilderslinnen. Ik vind dat persoonlijk niet prettig.
  Ik ontvet eerst het gladde oppervlak met dezelfde doekjes waarmee ik MDF ontvet, voor een betere hechting. Ze zijn van Alabastine. Daarna gaat er een laag geso op aan beide kanten gelijktijdig, anders bestaat er een grote kans op kromtrekken [mijn ervaring]. Nog 2 lagen met de voorzijden licht schuren met een schuursponsje. Wil je aan de ruwe zijde schilderen, dan is gelijk ook het eventuele zuigen van de ondergrond verdwenen.

  Mijn zoektocht is wellicht net zo groot als de jouwe. Ik heb uiteindelijk ontdekt dat bijna elke hubozaak masomiet verkoopt. Ik ga hiervoor naar Hobo Delfgauw, die het voor mij tegen een redelijke vergoeding ook nog zaagt in de door mij gewenste formaten.
  Ik heb 6 mm. genomen en daar heb ik wat spijt van. Ik had eigenlijk 4.6 mm. moeten nemen voor het gewicht. Masoniet is wel duurzamer, maar ook veel zwaarder dan MDF, een plaatmateriaal waar ik ook op schilder.
  Hier is het de website van de Hubozaak in Delfgauw.
  http://www.kerklaandhz.nl/plaatmateriaal/

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt !
  Veel succes en plezier met schilderen!

  Roeland van Reem

 2. Heel erg bedankt voor je reactie Roeland! Dat kromtrekken baarde mij al zorgen. Beide zijden gelijktijdig gesso-en is inderdaad een goed idee. Nog niet aan gedacht :) De platen die ik heb zijn 4 mm dik en hopelijk prima te doen. Ik hou je op de hoogte van mijn ervaringen!

 3. Hou mij maar op de hoogte Odonata. Vind ik leuk!
  Ik ga weer op masoniet beginnen. Als ik nog iets ontdek mail ik het jou.

  Vriendelijke groet
  Roeland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>