Het criminele brein ontleed

Het museum van de geest is een maand geleden gestart met een fascinerende expositie: Levenslang. Deze expositie toont o.a. foto’s van “geboren” criminelen. Geboren criminelen? Jazeker, vroeger dacht men dat je -of geboren was als crimineel -of als normaal mens en dat levert interessante (en angstige) denkwijzen op. Bijvoorbeeld die van Cesare Lombroso.

lombroso
Foto’s van moordenaars waarvan Lombroso geloofde dat de gezichtskenmerken gelinkt konden worden aan een criminele activiteit

Criminaliteit is erfelijk
Cesare Lombroso, een italiaanse psychiater, is de grondlegger van de hedendaagse criminologie. Lombroso geloofde dat criminaliteit niet ‘normaal’ was zoals de klassieke school beweerde, maar een afwijking. Hij wilde aantonen dat misdadigheid erfelijk bepaald was. Volgens Lombroso bestaat er zoiets als een geboren crimineel. De geboren crimineel is volgens hem o.a. te herkennen aan lichamelijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld schedelvorm en gelaat. Lombroso dacht dat een bepaald type mens een bepaald type misdaad pleegde. Zo hadden verkrachters dikke lippen en oplichters juist hele smalle lippen. Bizar toch?

Op de expositie kun je ook de passer bewonderen waarmee Lombroso (1835- 1909) de schedels van zijn patiënten op mat. Alle “afwijkingen” (veelal lichamelijke eigenschappen) legde Lombroso vast op een foto, die je natuurlijk -je raad het al- kunt bewonderen tijdens de expositie.

Een korte video over Lombroso’s werk

MAAR er is meer te zien (!): de kant van de moderne wetenschap
Moderne wetenschap laat zien dat de ontwikkeling van een crimineel een combinatie is tussen erfelijke eigenschappen en omgevingsfactoren. Met behulp van MRI-scans krijgt de bezoeker een kijkje in het criminele brein. Fascinerend toch?

Het gezicht van de kwaad
Nog een interessant onderdeel van deze expositie is ‘het gezicht van de kwaad’. hoe kijken kunstenaars naar een dader? En hoe kijkt een dader naar zichzelf?

Fun fact: Tijdens deze expositie kan iedere bezoeker zijn geweten testen: wanneer ga jezelf over de schreef?

De foto’s van Lombroso is een onderdeel van een bijzondere collectie dat nu te zien is in het museum Dolhuys (Haarlem) samen met een interactieve-installatie van Titia Bouwmeester met verhalen van tbs’ers. In de hele tentoonstelling wordt de bezoeker geconfronteerd met de vraag: wat is het verschil tussen een misdadiger en mij? Waarom gaat de één wel door het lint en de ander niet?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>