Art Fair Groningen

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover; de Art Fair in Groningen werd feestelijk geopend. Twee dagen later was het gelukkig mijn beurt om even een kijkje te gaan nemen bij dit event en dat viel me zeker niet tegen.

“Op de Art Fair International in Groningen Martini Plaza zult u een indrukwekkende afspiegeling aantreffen van de hedendaagse beeldende kunst en antiek.” Het eerste gedeelte klopt, maar laat dat antiek maar weg, want daar heb ik niets van meegekregen. Geen probleem natuurlijk, want het aanbod van hedendaagse (beeldende) kunst was zeer gevarieerd en verrassend.

Zo zagen we werk van bronsbewerkers (o.a. Jop van Driel), Arie van ‘t Riet met zijn röntgen foto’s, bodypainters en diverse soorten abstract en realistisch werk. Natuurlijk konden we ook meedoen aan workshops, onszelf laten portretteren en onze namen laten graveren in rijstkorrels.

Waar ik mezelf over verbaasde, is dat ik opslag verliefd werd op een schilderij dat normaliter totaal niet mijn smaak is. Hieronder een afbeelding van het olieverf schilderij “Huis Achthouten” van Herbert Immer Willems.

Wellicht komt het door de sfeer, kleurgebruik, lichtval en mysterie rondom het huis, dat het zo aantrekkelijk maakt. Ik weet het niet, maar hij blijft mijn favoriet van de die dag. Verder kwam ik geweldige schilderijen van caravans tegen van Erica Scheper.

Als ik deze caravans zie komt er altijd wel een “awh” en een “wat schattig” tevoorschijn, wellicht door de ronde vormen van de caravans en de kleinigheid. De compositie en positie (3D) van de caravans geven het schilderij een speels en interessant effect. Ook wel een beetje creapy; Wat doen die al die witte kale caravans in het bos?

Ton Pret was aanwezig met zijn Art Car, een Ferrari 355 GTS, die hij volledig met de hand beschilderde. Tijdrovend werk, wat ongeveer twee maanden gekost heeft. De keuze van het voertuig verbaasde mij wel. Met zijn stijl, een modernere exponent van Cobra, doet Ton Pret wel het stoere karakter van de Ferrari teniet. Een bewuste keuze? Of een kwestie van smaak? Kijk zelf en oordeel.

De Art Fair 2012 was zeker de moeite waard. Voor 5,25 p.p. (voorverkoop) een goede prijs/kwaliteit verhouding, maar laat in het vervolg de woorden “antiek” en “internationaal” maar weg. Tijdens deze heerlijk rustige zondagmiddag ben ik verrassende en inspirerende kunstenaars tegengekomen waarvan ik hoop meer te zullen zien. Op naar de Art Fair 2013!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>